Vércsoport panel

vercsopVércsoport panel

 

A vérképző szervek betegségeinél, vérzéssel járó kórképeknél, daganatos betegségek szövődményeként, szívműtétkor vagy balesetben elszenvedett nagyarányú vérvesztéskor szükség van az elvesztett vér pótlására. Erre eredményesen csak azután volt lehetőség, hogy Karl Landsteiner, osztrák orvos 1901-ben felfedezte az AB0 vércsoport rendszert, és ezzel egyidejűleg felismerte, nem mindegy, ki kinek a vérét kapja. Az egyik ember vére nem cserélhető szabadon a másikéval. Landsteiner e törvényszerűség alapján az embereket négy vércsoport-osztályba sorolta. Ezek a klasszikus vércsoportok az A, a B, az AB és a O.

Az A, B, AB és O vércsoportok felismerése és a vércsoport-meghatározás szakszerű kivitelezése ellenére a huszadik század első felében előfordultak súlyos transzfúziós szövődmények. Feltűnt, hogy ezek a komplikációk nagyon gyakran jelentkeznek olyan nőknél, akiknek olyan gyermekük született, akiknél a vörösvérsejtek szétesését tapasztalták. Ezt felismerve, az alapvető kísérleteket ismét Landsteiner és munkatársai végezték el, 1940-ben. Ennek alapján megállapították, hogy a fő vércsoportokon túl, kiemelt jelentősége van annak Rh pozitív vagy Rh negatív jellegének is. (Az Rh betűjel a kísérletekhez használt Rhesus macacus nevű majom nevéből származik.)

A legtöbb orvosi invazív beavatkozás során feltétlenül szükséges a beteg vércsoportjának ismerete. Ezt az információt Ön akár saját személyi okmányai mellett is őrizheti, hogy sürgős beavatkozás esetén azonnali segítséget nyújtson orvosának.

A kért vizsgálatot térítés ellenében vállalom, amelyek díjairól az árak menüpontban tájékozódhat.

Amennyiben további kérdése van a vizsgálat elvégzésével összefüggésben, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.