Allergiavizsgálatok

allergiaAllergiavizsgálatok

 

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyen például a pollen, állati szőrök, atkák, penész-spórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb. Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakcióknak, a felszabadult anyagok pedig gyulladást váltanak ki a szövetekben.

A tünetek nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció. Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák) a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák. Ilyen a szénanátha, amely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást, tüsszentést, a szem irritációját, könnyezést okoz. Ha az allergén anyag bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat: nehézlégzés, köhögés. Amennyiben az emésztőrendszerbe kerül, a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés. A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy az urticaria bőrpírrel, duzzadással járnak.

Súlyosabb esetekben a reakció nem marad helyi jellegű, és az egész szervezetre kiterjed, úgynevezett anafilaxiát okozva. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezethet. Ez az állapot kezelés nélkül súlyos következményekhez vezethet.

Több eljárás is létezik az allergia kimutatására, de alapvetően két típust különböztetünk meg: provokációs tesztek és vérvizsgálatok. A provokációs tesztek során kis mennyiségű allergénnel vagy allergén-kivonattal hozzák kontaktusba a szervezetet, általában a bőrt. Érzékeny egyéneknél meghatározott időn belül helyi reakció jelentkezik. A vérből általában az összes IgE-t vagy az allergén-specifikus IgE-t mérjük.

A lisztérzékenység (cöliakia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél. Becslések szerint százból két embernél az alapélelmiszernek számító liszt káros autoimmun folyamatokat indít el. A lisztérzékenység diagnosztizálása könnyű, ha gondolunk rá, de a szerteágazó, gyakran atípusos tünetek miatt sokszor akár egy évet is késhet a betegség felismerése. A lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat.

A panelbe tartozó vizsgálatok:

  • inhalativ 40-es panel (allergen specifikus IgE)
  • inhalativ 20-as panel (allergen specifikus IgE)

 

  • nutritiv 40-es panel (allergen specifikus IgE)
  • nutritiv 20-as panel (allergen specifikus IgE)

 

  • táplálék intolerancia vizsgálatok (46 tápanyagra)
  • táplálék intolerancia vizsgálatok (221 tápanyagra)

 

  • lisztérzékenység – cöliakia (tTG IgA, tTG, IgG)
  • lisztérzékenység – cöliakia (EMA IgA, EMA IgG)

 

A kért vizsgálatokat térítés ellenében vállalom, amelyek díjairól az árak menüpontban tájékozódhat.