Felkészülés az otthoni vérvételre

kemcsoFelkészülés az otthoni vérvételre

 

A legtöbb orvosi diagnózis ma is a vérvételt követő laboratóriumi vizsgálatokon alapul. Ennek előfeltétele, hogy megtörténjen a szakmai szabályoknak megfelelő vérvétel. Ez azért is kiemelt fontosságú, mert a nem megfelelően felkészített paciensektől levett vérminták laborvizsgálati eredményei félrevezető diagnózist eredményezhetnek.

Az alábbiakban néhány általános, de fontos gyakorlati teendőre szeretném felhívni a figyelmét. Természetesen bizonyos – nem általános célú – vérvétel előtt lehetnek a következőktől részben eltérő teendők is, de ezekben az esetekben erre a megfelelő időben külön felhívom az érintettek figyelmét.

1./ Folyadék bevitel és étkezés közvetlenül a laborvizsgálat előtt

A mintavétel leggyakrabban a kora reggeli órákban történik, mindenképpen éhgyomorra. Ennek érdekében a mintavételt megelőző 10-12 órában már ne étkezzen (folyadékot fogyaszthat), és nagyon fontos az is, hogy a vérvétel előtt körülbelül fél órával lehetőség szerint egy-két pohár vizet (szénsavmentes) mindenképpen fogyasszon! Fontos, hogy a mintavétel előtt már ne igyon alkoholt, és ne dohányozzon. Amennyiben ezt nem tartja be, úgy a mintavétel, illetve a laboratóriumi vizsgálat eredményei félrevezetőek lehetnek.

2./ Étkezés a vizsgálatot megelőző napokban

A laboratóriumi kémiai vizsgálatok eredményeit a mintavételt megelőző hosszabb időszak étrendje is nagymértékben befolyásolhatja.

A vér húgysav-koncentrációjának meghatározása előtti 3 napban speciális, úgynevezett purinszegény diéta betartása javasolt, vagyis kerülje a belsőségeket, hüvelyeseket, diót, mogyorót, ne fogyasszon alkoholt, azonban kevés hús és hal fogyasztható. Ugyanakkor indokolt lehet az is, hogy ezen vizsgálat előtt a megszokottak szerint étkezzen, ezért ezzel kapcsolatosan mindenképpen kérje ki kezelő- vagy háziorvosa tanácsát.

A vér karbamid koncentrációját az elfogyasztott fehérje mennyisége jelentős mértékben képes befolyásolni, amelyre feltétlenül figyeljen a laborvizsgálat elvégzését megelőzően.

 

3./ Sportolás

Bizonyos laborvizsgálati eredményeket az erős fizikai igénybevétel jelentős mértékben befolyásolhat. Ezért a mintavételt megelőző órákban lehetőség szerint már ne sportoljon, illetve kerülje a komoly fizikai munkát.

4./ Gyógyszerbevétel

Tekintettel arra, hogy a gyógyszerek nagymértékben zavarhatják az egyes laboratóriumi értékek pontos meghatározását, valamint számos változást, eltérést okozhatnak a szervezeten belül, ajánlott, hogy gyógyszereit csak a mintavétel után vegye be. Ezzel kapcsolatosan azonban feltétlenül egyeztessen kezelő- vagy háziorvosával, mert vannak gyógyszerek, amelyek elhagyása, vagy akár csak későbbi bevétele nagyobb problémát okozhat.

 5./ Vizeletvizsgálat

A vizelet laboratóriumi vizsgálatához az úgynevezett “középsugaras vizelet” a legmegfelelőbb, amelyet a reggeli első vizeletürítés alkalmával célszerű felfogni. A mintavétel előtt és után mosson kezet! A húgycsőnyílás környékét szappannal alaposan tisztítsa meg! A vizeletsugár első harmadát a WC-be ürítse, ezt követően – a vizeletürítés abbahagyása nélkül – a középső adagot egy előre alaposan eltisztított edénybe (pl. kisebb befőttes vagy lekváros üvegbe) engedje (kb. 0,5 dl-t), ügyelve arra, hogy kézzel az edény belső felszínét ne érintse meg. A maradék vizeletet a WC-be ürítheti, a vizelet további részére nem lesz szükség. Vizeletvizsgálat esetén csak akkor kell a vizeletet steril edénybe felfogni, ha kezelőorvosa mikrobiológiai (vizelet-tenyésztés) vizsgálatot kért.

Nőknél – amennyiben a vizsgálat időzíthető –, a menstruáció ideje alatt nem ajánlott a vizelet-mintavétel, ugyanakkor a vérvételt a menstruáció nem befolyásolja.

Amennyiben további kérdése van a laborvizsgálatokkal kapcsolatosan, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.