Hepatitis C vírus panel

hepa_cHepatitis C vírus panel

A hepatitis C vírusos fertőzés, amelyet a hepatitis C-vírus (HCV) okoz. A kórkép elsősorban a májat érinti, de a máj sokrétű funkcióinak károsításával az egész szervezet súlyos állapotba kerülhet. Emellett a kórokozó más szervekben is elterjedhet és azokat is megbetegítheti. Lappangási ideje 2-25 hét. A hepatitis C gyakran tünetmentes, a krónikus fertőzés azonban a máj hegesedéséhez, majd több év után májzsugorhoz vezethet. Egyes esetekben a májzsugorban szenvedő betegeknél májelégtelenség, májrák is kialakulhat.

A hepatitis C főként vérrel való érintkezés útján terjed intravénás droghasználat, nem steril orvosi eszközök alkalmazása, és vérátömlesztés során. Becslések szerint világszerte 140–180 millió ember fertőződött meg a hepatitis C-vírussal. A kutatók az 1970-es években kezdték el a HCV tanulmányozását és 1989-ben bizonyították a vírus létezését. Ismereteink szerint a vírus csak embereknél és csimpánzoknál okoz megbetegedést. A hepatitis C csupán az esetek 15%-ában okoz akut tüneteket. A tünetek a leggyakrabban enyhék és nem körülhatároltak, beleértve az étvágycsökkenést, a fáradtságot, a hányingert, az izom- és az ízületi fájdalmakat, valamint a súlycsökkenést. Csak néhány esetben fordul elő, hogy az akut fertőzés sárgaságot okoz. A fertőzés az esetek 10 és 50 közötti százalékában kezelés nélkül is elmúlik, vagy csak tünetmentessé válik.

A vírusfertőzés viszont az esetek nyolcvan százalékában krónikus megbetegedést alakít ki. A fertőzés első tíz évében a legtöbb beteg tünetszegény vagy tünetmentes. Magyarországon a vírushordozók aránya 0,7 – 1,3%-ra tehető, és a HCV vírus okozta krónikus fertőzést évente 2.000 – 4.000 májzsugor kialakulásával és 600 májrákos esettel hozzák összefüggésbe.

A hepatitis C tesztelése jellemzően vérvizsgálattal kezdődik, a HCV elleni antitestek minőségi meghatározásával. Amennyiben ez a teszt pozitív, az immunteszt ellenőrzésére, valamint a súlyosság megállapítására második tesztet is elvégeznek.

A kért vizsgálatot térítés ellenében vállalom, amelyek díjairól az árak menüpontban tájékozódhat.

Amennyiben további kérdése van a vizsgálat elvégzésével összefüggésben, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.