Otthoni EKG

ekgOtthoni EKG

 

A szív a vérkeringés központi szerve, amely ritmusos összehúzódásaival biztosítja a nagy- és kis vérkörben az állandó véráramlást, és egyéb tényezőkkel együtt az ehhez szükséges vérnyomást. Billentyűrendszere gondoskodik a véráramlás egyenirányításáról. Saját szabályozómechanizmusai, valamint idegi és hormonális hatások közbeiktatásával, alkalmazkodni tud a változó fizikai megterhelésekhez.

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy olyan diagnosztikai eljárás, mely a szív működéséről ad számos hasznos információt szakorvosa számára. Az EKG a szív elektromos jelenségeit vizsgálja, a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség mérésével.

A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, amely normális esetben a szívben lévő szinuszcsomóból indul el, és a szív sajátos ingerületvezető rostjain keresztül jut a szívizomsejtekhez. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródákkal lehet mérni. Az EKG-hullám szabályos görbe, melynek egyedi sajátosságai vannak.

Az EKG felfedezése Willem Einthoven (1860–1927) holland fiziológus nevéhez fűződik, aki ezért 1924-ben fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott. A múlt század elején tett megfigyelései a mai napig változatlanul helytállnak.

Az EKG segít megállapítani, hogy a szív ritmusosan ver-e, normálisan terjed-e az akciós potenciál. Elemezni lehet vele az ingerület kiindulásának a helyét, az ingerületvezetés sebességét, a szívizom vastagságát, a szívizom esetleges vérellátási zavarát, sőt, következtethetni lehet esetleges tüdőembóliára is.

EKG-vizsgálat során a készülék az úgynevezett végtagi és mellkasi elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket. Négy végtagi és hat mellkasi elektródát használnak, melyek közül a négy végtagról elvezetett információból az EKG-készülék hat elvezetést készít (I, II, III, aVF, aVR és aVL), a hat mellkasi elektróda pedig hat különböző elvezetésnek számít (V1, V2, V3, V4, V5 és V6). Minden elvezetés különböző szögből látja a szívet. Az így készült tizenkét elvezetéses EKG pontosan elfogadható számú irányból ad információt a szívről ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk a szív elektromos működéséről.

Az EKG vizsgálatot során fontos a nyugodt környezet, amelyet sokkal könnyebb saját otthonában biztosítani, mint kórházi, vagy orvosi rendelői feltételek között. A szív által keltett elektromos jelek rögzítése legfeljebb 15-20 percet vesz igénybe.

Szeretnék Önnek megoldást kínálni erre az esetre, hogy az EKG vizsgálatra az Ön megszokott otthoni környezetében kerüljön sor. Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, és  az előre egyeztetett és visszaigazolt időpontban és helyszínen felkeresem Önt, ahol egy korszerű, 12 elvezetéses készülékkel elvégzem az EKG vizsgálatot. Ezt követően annak eredményét azonnal átadom Önnek. Ennek során messzemenően figyelembe veszem a személyiségi és betegjogokat. Az eredmény kiértékelése és az esetlegesen szükséges további lépések meghatározása háziorvosának vagy szakorvosának feladata.

Ezzel a megoldással igen sok időt és kényelmetlenséget tud megtakarítani, és stresszmentessé tudja tenni ezt a fontos beavatkozást. A kért vizsgálatot térítés ellenében vállalom, amelyek díjairól az árak menüpontban tájékozódhat.

A szolgáltatás Budapest területén az I., II., III., IV., V., VI., VII., IX., XII., XIII. és XIV. kerületekben vehető igénybe. Esetenként ettől eltérő területen külön megállapodás és díjszabás alapján kérhető.

Az EKG vizsgálatra készülve itt találhat hasznos, gyakorlati információkat.