Felkészülés az otthoni EKG vizsgálatra

sinusFelkészülés az otthoni EKG vizsgálatra

 

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy olyan diagnosztikai eljárás, mely a szív működéséről ad számos hasznos információt szakorvosa számára. Az EKG a szív elektromos jelenségeit vizsgálja, a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség mérésével. Segít megállapítani, hogy a szív ritmusosan ver-e, normálisan terjed-e az akciós potenciál. Elemezni lehet vele a szív ritmusát, az ingerület kiindulásának a helyét, az ingerületvezetés sebességét, a szívizom vastagságát, a szívizom esetleges vérellátási zavarát, sőt, következtethetni lehet esetleges tüdőembóliára is.

EKG-vizsgálat során a készülék az úgynevezett végtagi és mellkasi elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket. A 12 elvezetéses EKG pontosan elfogadható számú irányból ad információt a szívről ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk annak működéséről.

Az EKG vizsgálatot során fontos a nyugodt környezet, amelyet sokkal könnyebb saját otthonában biztosítani, mint kórházi, vagy orvosi rendelői feltételek között. A szív által keltett elektromos jelek rögzítése legfeljebb 15-20 percet vesz igénybe.

A rövid ideig tartó vizsgálat nem igényel különösebb előkészületet. Lehetőség szerint a vizsgálatot megelőző egy-két órában ne végezzen nehéz, megterhelő fizikai munkát, vagy ezen rövid idő alatt ne sportoljon aktívan. A páciensnek az ágyon hanyatt kell feküdni, amíg az elektródák felhelyezésre kerülnek a végtagokra és a mellkasra. Az elektródák megfelelő tapadásához és működéséhez egy kevés zselés anyagot kell felvinni az érintkezési pontokra, amely a vizsgálatot követően egyszerűen letörölhető. A készülék elindítása és működése alatt Ön nem fog észlelni semmilyen változást.

Amennyiben további kérdése van a laborvizsgálatokkal kapcsolatosan, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.